Marczika Kft.
0
...
A Phalaenopsis a lepkék orchideája vagy az orchideák lepkéje?
2020.
szept. 22.

A Phalaenopsis a lepkék orchideája vagy az orchideák lepkéje?

A Phalaenopsis a lepkék orchideája vagy az orchideák lepkéje? Ezt a kérdést nyitva hagyjuk, mert nem csak nem tudjuk - vagyis túlságosan magáért való volna komolyan elgondolkodni rajta de ráadásul félő, hogy nem mennénk semmire a válasszal. Vagy igen?

Nem. Azt hiszem nem. Mégsem. Viszont az biztos, hogy a Phalaenopsis (ejtsd: falenopszisz) egy olyan műfaj az orchideák között amire mindig azt lehet mondani, hogy "Van abba még!"... Mire is gondolunk ilyenkor? Amikor otthon már azt hisszük, hogy minden féle-fajta színű és virágú lepkénk van már akkor mindig jön egy új szín. Amikor van egy idős és kapitális tő a gyűjteményben ami több virágszáron ontja a szebbnél szebb virágokat akkor mindig kiderül, hogy van feljebb... Amikor azt hisszük, hogy mindent tudunk a lepkékről akkor egyszercsak a nemesítők mondjuk Tajvanon bemutatnak egy új színősszeállítást egy új mintázattal. Ragozzuk? Igen. Ja, nem. De! Oké, de hogyan?

 

 

Alapvetően kimeríthetetlennek látszik a téma. De mégsem az. Mert a "merítés" természete az, hogy ahányszor és amennyit merítünk annyi lesz a dologban és ez nem feltétlenül jelenti, hogy kimerítettük a témát. Olyasmi ez mint a zene. Ha van kedvenc számunk akkor bizonyosan nem csak egyszer fogjuk meghallgatni. Nem ilyen az orchidea is?

 

Nem ismerhetünk minden zenét!

Nem csak, hogy nem ismerhetünk minden zenét - akarom mondani orchideát, de gyakorlatilag nem is lehet (maximum ideiglenesen). Fizikai képtelenség minden újonnan felfedezett fajt vagy létrehozott hibridet "célkeresztben" tartani és naprakésznek lenni 100%-ig mint a meteorológus az előrejelzéssel. Nekünk orchideakedvelőknek inkább az a fontos, hogy jólérezzük magunkat gyűjteményünk között és időről - időre megmutathassuk egy - egy szeletét mondjuk egy orchidea kiállításon.

 

 

Akinek van olyan szerencséje, hogy megnézhet egy Phalaenopsis show - t vagy világkiállítást mondjuk valamely ázsiai országban annak garantáltan le fog esni az álla. Nem csak azért mert egy ilyen rendű és rangú orchidea kiállítás szervezői mindig magasra teszik a mércét de azért is, mert valljuk be az orchideák környezete ilyen mennyiségben és minőségben ámulatba ejtő. Mi meg pont ezt kedveljük és szeretjük és biztosak vagyunk benne, hogy ezt bármelyik orchidea gyűjtő nevében mondhatjuk. Van egy olyan frázis, hogy "Én a lepkéken túl vagyok már". Ez a frázis egy fázis mert az orchideagyűjtés útján járva ez ugyan előbb - utóbb eljöhet de szinte bizonyos, hogy valamely következő fázisban az ember "kénytelen" lesz a lepke orchideák mellőzése okozta űrt valahogy betölteni. Egyszercsak elgyengülünk egy érdekesebb Phalaenopsis orchidea láttán és már nincs is visszaút. De miért is állna ellen az ember a saját szenvedélyének? Biztos ismeritek a hasonló kérdéseket mint "Nem tudsz valakit akinek van eladó Sogo Vivien? Tudod, az a csíkos levelű."... Vagy "Most nincs liodoro otthon. Kéne egy virágzó. Olyan finom illata van!"... Vagy "Képzeld, szereztem Phalaenopsis 'Budapest' lepkét és virágzik!"... Ismerősek? Mi már számtalanszor hallottunk ilyen és hasonló kérdéseket, újságolásokat és mindig mosolyra derültünk. Mert ismerjük a "problémát" és általában még gondolni is jó ezekre a csodálatos orchideákra.

 

 

Elképzelhető, hogy lemaradtál Phalaenopsis akciónkról? Csak nem!

Ha IDE kattintasz kiderül híreinkből!

 

0 hozzászólás

Új hozzászólás