Marczika Kft.
0
...
Akebia a bonsaiok királynője
2020.
ápr. 16.

Akebia a bonsaiok királynője

Akebia a bonsaiok királynője avagy egy gyönyörűen virágzó Japán bonsai matuzsálem. Nehéz az Akebiákról elfogulatlanul írni bonsaiosként. Különösen, ha valaki rajongásig szereti a shohin méretkategóriát és a virágzó bonsaiokat (az elvetemültebb shohinosok biztosan tudják miért írjuk ezt). Mit lehet mit tenni, el kell viselni, hogy kertészetünkbe ilyen dolgok érkeznek Japánból...

A humort félre téve, az Akebia - és különösen az Akebia quinata - egy különleges növény. Kedvelt apró és sűrű virágzata, látványos dekoratív termése miatt is és kellemesen apró levélzete miatt is. Jól gyökeresedik, szépen fejlődik és nagyokat nő minden évben. Ennek ellenére nem vastagszik gyorsan sem ágrendszere sem pedig törzse ezért egy idős és erőteljes törzsű egyed igen nagy eszmei értékkel bír. Nyárra buja lombkoronát növeszt mely a szellők és szelek minden apró rezdülésére megmozdul. Hosszú inda szerűen induló vékony hajtásai rajzos megjelenést kölcsönöznek a lombkoronának időről - időre. Annyira könnyű megszeretni a jelenlétét a kertben, hogy az egyébként kegyes ajándéknak is tekinthető termése megjelenésekor már természetesnek vesszük a látványt - holott koránt sem az. Az elmúlt tíz évben egyetlen esetben sem láttunk sem magyarországi sem nemzetközi kiállításokon hasonló kaliberű Akebiát sem gyűjteményben sem display - en. Most, hogy megérkezett az új japán anyag bonsai stúdiónkba, bevalljuk őszintén mindannyiunknak akik a kertészetben dolgozunk rendesen leesett az állunk ettől a bonsaitól.

 

 

 

Hogy a teljes igazságot is megvalljuk, ez még nem a vége Japán bonsai fáink érkezésének mert folyamatosan és több turnusban landolnak nálunk. Mindenesetre már most is sok szép fa látható a kertben is és elkezdtek gyülekezni a webshopban is! ;)

 

 

 

 

 

 

 

0 hozzászólás

Új hozzászólás