Marczika Kft.
0
...
Bonsait kaptam ajándékba, mit kell tenni vele?
2020.
dec. 15.

Bonsait kaptam ajándékba, mit kell tenni vele?

Bonsait kaptam ajándékba, mit kell tenni vele? - Hangzik el a kérdés számtalanszor ügyfélszolgálatunkon és a telefonban egyaránt. Az öröm felett érzett ijedtséget - a hogyan tartsam életben rettegést - gyorsan oszlassuk el és nézzük gyorsan a legfontosabb praktikákat ami ahhoz kell, hogy könnyedén tartsunk bonsait otthon... Otthon? Álljunk meg egy pillanatra, mert ez lesz az első kérdés ami nagy vízválasztó bonsaiunk életében:

Beltéri vagy kültéri?

A bonsai tavasztól őszig a kertben a legszebb és tudjuk jól, hogy bármilyen bonsait lehet ez alatt az időszak alatt kültéren tartani. Hogy akkor mi a különbség a beltéren tartandó és a kültéren tartandó bonsaiok között? A különbség egyetlen dolog, a hideg illetve fagy tolerancia mértéke ami egy beltéri bonsai esetében általában nulla - mert a legtöbb beltéri vagy szobabonsai akkor tud életben maradni, ha minimum +12°C hőmérsékleten van tartva. Ez egy rendkvül sarkos kérdés. Ha erre nem figyelünk, számos probléma forrására nyitunk csapot. Egyszerüsítve az a lényeg, hogy ha kint hideg van legyen a lakásban a bonsai és nyáron meg lehet kint a kertben (ha van kert).

Öntözzünk helyesen

Sose engedjük elhatalmasodni a bizonytalanságot. Nincsen titkos recept a bonsai öntözésére. Az öntözéssel a célunk egyszerű: legyen az egész földlabda nedves. Nem kell, hogy tocsogjon a víztől a növény és nem szabad vízben állnia - de száraz se legyen soha a talaj. Kezeljük kellő oldottsággal a dolgot és sose csináljuk túl. Ne állítsunk fel órarendet az öntözésre. Gondoljunk egyszerűen az önötzésre: Ha száraz a talaj öntözzünk. Ha nedves a talaj akkor ne öntözzünk.

Fontos az elhelyezés

Mint minden növénynek, a bonsainak is kell a fény. A fény az élete ezért a lakás legfényesebb pontján érdemes tartani. Ezt a kérdést nem is nagyon tudnánk tovább bonyolítani és talán felesleges is volna. Tegyük a bonsait fényes helyre.

Tápozzunk de csak amennyire kell

A bonsaioknak is, mint bármilyen dísznövénynek a tápanyag szükséges. Leginkább a  nekik kifejlesztett tápanyagokat érdemes használni, mert ezek felelnek meg igényeiknek. Ahogyan az öntözést sem szabad túlzásba vinni, úgy a tápozást sem. Azt, hogy milyen tápanyagból mennyit és milyen időközönként adjunk, azt minden esetben a termékleírás szerint döntsük el.

Metszünk, vágunk, kaszabolunk

A bonsaiok metszése lehet egyszerű és bonyolult kérdés is. A legtöbb beltéri bonsai esetében (szerencsénkre) az egyszerűbbik út is beválik - metsszük mindig úgy a növényt, hogy két szempontnak feleljünk meg: Minden metszett hajtás vagy ág esetében maradjon levél a fennmaradó részen és formázzuk a növényt aszerint, ahogy nekünk tetszik.

Olvassunk nézelődjünk

Alapvetően az indulás a bonsaiok világába a fentebb leírt dolgokat figyelembe véve egyszerű. Azonban mindig lehet fokozni mindent - így a bonsai tartást bonsai művészetként is művelhetjük pár év tapasztalatát követően. Ehhez nem kell mást tennünk, mint olvasgatni, nézelődni, természetben járni és inspirálódni na meg persze szeretni a bonsaiokat!

 

0 hozzászólás

Új hozzászólás