Marczika Kft.
0
...
Egy fenyő bonsai alapanyag esete a drótokkal - Goyomatsu a házban!
2019.
dec. 11.

Egy fenyő bonsai alapanyag esete a drótokkal - Goyomatsu a házban!

Egy fenyő bonsai alapanyag esete a drótokkal - Goyomatsu a házban! Bevezetésnek biztos ami biztos tisztáznánk, hogy a Goyomatsu kifejezés nem takar mást mint a Pinus parviflora latin néven ismert Japán fehérfenyőt. A Goyomatsu a japán név és ennek a (blogposztban szereplő) növénynek az esetében a származási országa is Japán. Sokszor előkerül az a kérdés, hogyan keletkeznek a bonsai fák és hogyan lesz valakinek olyan "nagyfájakicsiben"? Így. Akarom mondani úgy, hogy egy alapanyagból készít. Itt is ez történt. Egy Japánban előnevelt korosabb fát nézegettünk egy darabig a kertészetben majd szinte csak drótozással elindítottuk azon az úton, hogy tényleg szép bonsai fává válhasson néhány éven belül.

"Drótozás nélkül aligha lehet szép fenyő bonsait nevelni.

Ha mindig csak metszéssel nevelnénk egy fenyőt az olyan lenne, mintha direkt nem akarnánk, hogy szép legyen."

 

A fenyő bonsaiok ritkán vannak drót nélkül. Sok esetben akkor is van rajtuk drót, mikor kiállításra kerülnek vagy a tokonomába kerülnek kihelyezésre. Mint az alábbi felvételen is látható, egy nyers alapanyag sokszor merev és felfele törő ágait némi drótozással igen szépen irányba lehet állítani és ezzel megadni azt a formát a lombkoronának ami nem csak kellemes megjelenést de valóban bonsaihoz méltó külalakot kölcsönöz. Így jutunk el a bonsai igazi szépségéhez. Maga a drótozás egy száraz unalmas időtöltésnek tűnhet, de ha megkérdezünk arról bárkit aki foglalkozik bonsai alakítással vagy bonsaiokat tart magának, hogy szereti e drótozni a fákat, akkor az biztosan azt a választ fogja adni, hogy szeret drótozni és nagyon élvezi az ezzel járó bonsai alakítást magát. Ezen mi meg sem lepődünk, mert bonsaiokkal foglalkozni egyszerűen jó dolog. Az egyes ágakat szisztematikusan egymás felé hajtva felépítjük az ágszinteket és a lombkorona "tömegét". Ügyelünk, hogy az egyes ágak végeit enyhén felfele fordítsuk a fény felé - ezzel is természetesebb megjelenést érünk el és ha egy mód van rá, lehetőleg ne keresztezzék egymást az azonos szinten elhelyezkedő ágak.

Drótozzunk finoman, sose szorítsuk rá a drótot az ágra, de persze tartása azért legyen a drótozott ágnak. A fenyők alapvetően rugalmasak és ezért könnyen drótozhatóak, de a vastagabb ágakkal érdemes picit óvatosnak lenni és lassan dolgozni - nehogy törés legyen a vége.

 

 

A bonsai drótozásához alapvetően két féle drótot érdemes használni. Az egyik féle a lágyított réz drót és a másik pedig a lágyított és eloxált alumínium drót. Ezeket szokták bonsai drótoknak is nevezni - annál fogva, hogy leginkább bonsai alakításra használják őket. Könnyen lehet dolgozni velük, mert eleve lágyítottak (így a kérget sem sértik meg mikor feltekerjük őket). Színüknek köszönhetően nem világítanak fényesen a lombkoronában - hanem beleolvadnak abba.

 

 

Bonsai alakítás után szinte az első kérdés szokott lenni, milyen tálba volna érdemes átültetni a fát. Ehhez vannak szempontok, melyeket érdemes megfogadni és vannak olyan szempontok, amik már inkább hagyatkozhatnak saját megérzéseinkre és ízlésünkre. Az alábbiakban felsorolunk pár olyan szempontot, amit a megszívlelendő kategóriába sorolunk:

 

enlightenedHasználjunk földszínű mázatlan bonsai tálakat - ezekkel mutatnak harmonikus összképet a fenyő félék.

 

enlightenedHosszútűs fenyőknél a leggyakrabban a szürkés árnyalatok jelentik a legjobb választást.

 

enlightenedVálasszunk olyan bonsai tálat, amin minél nagyobb a vízáteresztő nyílás - a fenyők nem szeretik a tálban esetlegesen felgyűlő pangó vizet.

 

enlightenedFagyálló tálakra lesz szükségünk. A fenyők kültéri növények (télen-nyáron kint, kültéren kell tartani őket) és a téli hidegekben a tálnak ki kell tudni bírni a megfagyott földlabda feszítését.

 

enlightenedNe túlozzunk! Figyeljünk a tálak méretére. Sem a túl kicsi, sem a túl nagy bonsai tál nem jó. Az egyik élettanilag kevés, a másik esztétikailag ormótlan.

 

 

Ehhez a cikkben szereplő Goyomatsu bonsaihoz mi azt gondoltuk ki, hogy talán a legmegfelelőbb választás a kurama tál lesz. Méghozzá az un. holdhéjj kurama. De persze ezzel még megvárjuk a tavaszt és a tavasz előtt nem sokkal megérkező új japán bonsai tál szállítmányunkat. Addig meg még lesz egy pici időnk gondolkodni, hátha mégjobb ötletünk támad...

 

 

 

0 hozzászólás

Új hozzászólás