Marczika Kft.
0
...
Japán juharok a tavaszban - bonsai és szezonkezdés
2021.
márc. 23.

Japán juharok a tavaszban - bonsai és szezonkezdés

Japán juharok a tavaszban - bonsai és szezonkezdés emblematikus alapanyagokkal? Igen. A híres momiji japán néven is ismert növények talán a legkedveltebbek közé tartoznak és talán a legkeresettebbek közé is. Tavaszi érzékenyen induló hajtásai és folyamatos színváltással járó lombkoronájuk szemet gyönyörködtető. Míg télen ágrendszerükkel díszítenek, tavasszal már pirosasan induló rügyeikkel hívják fel magukra a figyelmet és a (legtöbb esetben) bordóra színeződött levelükkel már a tavasz közepét jelentik. Nyáron mélyzöldbe forduló levelük az őszre újra színt vált és a narancsvörösöktől a sötétbordóig sok féle árnyalattal tudnak meglepni minket. Mi bonsai kertészek elfogultak is vagyunk velük, mert szinte bármilyen kategóriájú bonsai vagy bonsai alapanyag is legyen az a Japán juhar ( Acer palmatum ) a maga kategóriájában mindig gyönörű.

 

 

A Japán juhar mint bonsai tartási igényei és előnyös tulajdonságai

 

A közhiedelemmel ellentétben a Japán juharokat könnyű tartani. Hogy érthető lehessen mire is gondolunk ezzel kapcsolatosan vegyük szépen sorra alapvető igényeiket. Nézzük elsőként az elhelyezésüket. A Japán juharok elméletileg az árnyékos illetve félárnyékos helyekre ültetendő kerti dísznövények csoportjába tartoznak. Ha bonsaiként neveljük őket picit más a helyzet. Szeretik a fényt és helyes öntözés mellett akár tűző napon is tarthatjuk őket. Ezzel el is érkeztünk az öntözéshez, mely legalább ilyen egyszerű kérdés. Abból kell kiindulni, hogy a levelei sosem lehetnek vizesek, ha süt a nap. Inkább csak a földlabdát öntözzük - elég ha az nedves és nem szárad ki (különösen a nagy kánikulákban). Ha mégis úgy öntöznénk, hogy a lombra is kerülne víz, ezt minden esetben akkor tegyük csak meg, ha még nem jött fel a nap vagy éppen lement már - így elkerülhetjük, hogy a levélzet napégést szenvedjen el.

A Japán juhar talajigénye sem bonyolult. Enyhén savanyú közegre lesz szükségünk mely szerkezetre laza. Ilyen például az Akadama és a Kiryu keveréke vagy a speciálisan bonsai tartásra készült Bonsai föld keverékünk. Mint minden bonsai, a Japán juhar is előbb-utóbb feléli a tálban rendelkezésére álló talajt. Tavaszonként érdemes friss talajba ültetni - ami nem csak a növénynek kedvez de a bonsai tápanyagok lebomlásának is. Ha már idáig eljutottunk, ejtsünk szót a bonsai tápanyagokról is. Mit használjunk? Lehetőleg ne műtrágyákat. Sokkal jobbak a növénynek a természetes vagy természetes trágya alapú tápanyagok. Ilyen példának okáért a Biogold, az Abrakas vagy Aburakazu, a Bonsai master, a Saidung és a Fish emulsion.

 

A tápanyag utánpótlás és az öntözés és az elhelyezés után következzen a metszés és az alakítás - hisszen eddig különösebben bonyolult dolgok nélkül "megúsztuk". A japán juharok metszése nem túl bonyolult dolog. Nem szükséges sem rügyeket számolnunk sem valamilyen speciális időpontra várnunk és esetében a virágzásra sem kell különösebben tekintettel lennünk. Egyetlen dologra érdemes figyelni, az pedig az, hogy a metszett felület után egy ízközt visszaszáradhat a fiatal ág. Ezért metszésnél jó, ha hagyunk egy egy-két cm - es csapot, így nem hal el a meghagyni kívánt hajtás. A Japán juhar párhuzamos rügyállású ezért minden metszéspont után várhatóan vízszintes síkban két felé hajt tovább. Ennek köszönhetően egy szezonban akár kétszeres mennyiségű ágat / hajtást nevelhetünk ki - ezért számít gyors növekedésűnek a növény. Habitusának köszönhetően példának okáért egy fenyő nevelési idejénél jóval hamarabb érhetjük el a kívánt eredményeket és ráadásul nagy mennyiségben várhatunk tőle újabb és újabb rügyeket - melyekből a következő évben akár már ágat is tudunk nevelni.

Az alakítását tekintve hamar rájöhetünk, hogy a fiatal hajtások, de még az egy - két nyaras ágak is könnyeden drótozhatóak és rugalmasságuk szép íveket enged meg a bonsai alakítóknak. A fiatal ágakhoz használjunk 1 - 2,5 mm vastagságú bonsai drótokat, a vastagabb és öregebb ágakat sok esetben javasolt inkább lehúzással alakítani. Ha inkább egyszerűbben fognánk fel a dolgot és nem méllyednénk el a figyelmes alakításokban akkor azt is megtehetjük, hogy csak metszéssel alakítunk.

Aki nem neveléssel vagy alakítással szeretne eljutni a kész állapotig, hanem a műélvezet maximumát készen szeretné kapni annak is vannak lehetőségei minden bonsai méretkategóriában. Az ilyen exclusive bonsai fák persze némi jártasságot igényelnek - de ebbe bele lehet tanulni. Ami a fentebb részletezett igényeken túl szükséges az nem más, mint a növények szeretete és a Japán juhar bonsaiok bűvölete...

0 hozzászólás

Új hozzászólás