Marczika Kft.
0
...
Közel az aranymetszéshez - neagari bonsai a flaszteren!
2019.
aug. 30.

Közel az aranymetszéshez - neagari bonsai a flaszteren!

Közel az aranymetszéshez - neagari bonsai a flaszteren! A neagari (kitett gyökérrel megjelenő) bonsai stílus nem túl gyakori jelenség kiállításokon. Nem is annyira ritka, de az ebben a posztban megjelenő Pseudocydonia chinensis pont ebben a stílusban már gyakorlatilag nem mindennapos dolog. Bonsai stúdiónk egyik kedves gyűjteményes darabjáról van szó, mely legutóbbi metszésénél azt vettük észre, hogy az utóbbi évek munkájának köszönhetően valami érdekes dologhoz kerültünk közel vele és ez nem más mint az aranymetszés. Az aranymetszés egy különlegesen érdekes elv a bonsai alakítóknak, akik néha szembetalálják magukat vele. Olyan mint a wabi-sabi. Nem mindenki érti mit lehet vele kezdeni, de tudjuk, hogy van ilyen. A kétezres évek elején, mikor még nem olyanok voltak a bonsai kiállítási viszonyok mint manapság, egyik nálamnál öregebb bonsai alakító barátom mondta volt, hogy sokat kell lombhullatókat alakítani és mindig figyelni az aranymetszésre, mert anélkül csak fölöslegesen tekergetem a drótokat:

"Mikor az aranymetszést megértitek, akkor majd egészen másként fogjátok látni a bonsaiokat. Tanuljatok lombhullató bonsaiokat alakítani gyerekek, mert különben sosem fogtok szép téli ágszinteket látni..."

Akkoriban másként láttam még a dolgokat és persze egyszerre voltam felspanolva és elkeseredve az ilyen gondolatoktól. Ahogy telt-múlt az idő, sokat változott mind a szemléletem mind a gyakorlatom. Ha manapság szembejön egy olyan bonsai ami megdobogtatja a szívem, már nem szeretném megváltni vele a világot, inkább csak nézni. Nézni és nézni. Gyönyörködni. Csodálni és szeretni.

Ennek a fának ráadásul tudom a történetét. Nevek, helyek, kiállítások, bonsai tálak és kusamonók kötődnek hozzá és persze idő. Sok-sok idő. Ma egy japánban készült un. Koyo tálban van a fa és a következetes alakításnak köszönhetően a helyén van az ágrendszer és a neagari gyökérzet. A fa kihajtva éppúgy hozza hangulatát mit télen lomb nélkül. Jó látni bonsai asztalra helyezve "displayen" éppúgy mint a többi bonsai között a kertben. Szépen bókol - köszön a fa (a lombkorona legfelső része a néző felé hajlik enyhén), a stílushoz illő asszimetria és az egyensúly egyszerre van jelen, nincs zavaró érzet. Sima. Csak a szemet tartja izgalomban.

 

 

Ha felkeltettük az érdeklődésedet és körülnéznél nálunk milyen bonsai fáink vannak még ITT megteheted, vagy látogass el hozzánk!

Várunk szeretettel kertészetünkben!

 

 

0 hozzászólás

Új hozzászólás