Marczika Kft.
0
...
Kuromatsu bonsai bunjin stílusban - egy idős fenyő Japánból
2019.
dec. 28.

Kuromatsu bonsai bunjin stílusban - egy idős fenyő Japánból

Kuromatsu bonsai bunjin stílusban - egy idős fenyő Japánból bonsai stúdiónkban. Egy Japán feketefenyő (Pinus thunbergii) mindig szép. Mindig megejtő. Minden évszakban szép és látványa állandó - köszönhetően örökzöld jellegének. Egy több generációs fa esetében mindig a jövőre gondolunk de a múltat folytatjuk. Így van ez az ágak állására, a fa beültetési szögére és az elíndított stílusra gondolva egyaránt. Hogy az előző generációk munkájába mennyire nyúlunk bele, mennyire alakítjuk át munkájuk eredményét az már más kérdés.

Adott egy bonsai, mely nem csak életkorával de gazdag ágrendszerével is megdobogtatja szívünket. Egy ideje egy nanban jellegű kerek bonsai tálban él, de ez nem mindig pont így volt. Nem is fontos, hogy milyen tálban volt annak előtte de őszintén szólva nem is biztos, hogy mindegyik táljára emlékeznénk, ha sorba vennénk az elmúlt "kábé" tíz évet. (Igen, annyit. Mert legalább annyi ideje itt van kertészetünkben.) Volt idő, amikor számos kiállításra elvittük megmutatni a közönségnek és volt idő, amikor ő volt a kedvencünk a fenyők közül. Ma már inkább az egyik kedvencünk a többi közül, mert azóta szerencsénkre kertészetünk is tudott szintet ugrani. Ez a fa sosem szorult ugyan háttérbe, de hosszú évekig tréningező nevelés alá lett vonva és éppen ezért a nyílvánosság szeme elől - képletesen értve ugyan de - eltakartuk. Ez idő alatt a fa persze elnyúlt és várható volt és úgy is történt, hogy a gyertyák aránya az ágrendszerhez viszonyítva csökkent is - ahogyan ez törvényszerű. Egy dologra mindig nagyon vigyáztunk, hogy a nyári túlöntözést kerüljük esetében mert arra a thunbergii túlzó tűlevél növekedéssel felel, aminek köszönhetően a gyertyák és rügyek sem képződnek megfelelő mértékben.

 

A fa végül természetesen alakításra került. Újra drótoztuk és felépítettük az ágszinteket és a jövőre gondolva, struktúráltan szedtük vissza az egyes ágakat és a zöld részeket. A következő évben a tavaszi átültetésnél törekedni kell majd a fa lejjebbültetésére, hogy a tál pereme feletti un. kisdomb minél inkább csökkenjen - hogy még eztétikusabb megjelenést érhessünk el. De ami a legfontosabb, igyekeztünk ennek a bonsainak a korábbi állapotát a lehető legjobban és legpontosabban újrateremteni.

 

 

Ugyan egy elnyúlt összképnek is megvan a romantikája, de az újraalakított összképnek is. De egy ilyen újraalakítást követően is kell még egy kis idő mire a kívánt összkép előáll abból, hogy hozza a fa a kívánt növekedéseket.

 

 

 

0 hozzászólás

Új hozzászólás