Marczika Kft.
0
...
Milyen drótot használjunk bonsai alakításhoz? - Alumínium vs. réz
2021.
okt. 22.

Milyen drótot használjunk bonsai alakításhoz? - Alumínium vs. réz

Milyen drótot használjunk bonsai alakításhoz? - Alumínium vs. réz? Igen, ez bizony az alumínium és a réz drót kérdésköre, de nem rohanunk ennyire előre mert szükséges előbb egy két dolgot tisztázni, mik a bonsai fák "elvárásai" a drótokkal szemben. Nem véletlen a megfogalmazás, hiszen minden bonsai alakítással és gondozással kapcsolatos kérdést elsősorban a bonsai igényei felől kell megközelíteni.

Milyen legyen a bonsai alakításhoz használt bonsai drót?

Legyen lágy:

A bonsai alakításhoz használt drótnak lágynak kell lennie még akkor is, ha vastagabb ágakat kell meghajlítani. Ennek két fő oka van. Az egyik, hogy könnyű legyen vele dolgozni és az ágra történő feltekeréskor ne sértsük meg a fa kérgét a legcsekélyebb mértékben sem. A másik, hogy eltávolítani is könnyű legyen, hogy az éppen beállt ágakat ne kelljen gyötörni a drótleszedéssel és jó, ha a drótvágó ollót is csak a szükséges mértékben terheljük rendeltetés szerűen és nem acéldróton kínozzuk az élét.

 

Legyen megfelelő vastagságú:

A bonsai drótok használatánál az a fő elv, hogy olyan vastag drótot helyezzünk fel az egyes ágakra amelyek körülbelül egyharmadát teszik ki az ág átmérőjének. Ez persze néha pici eltérésekkel járhat de a fő elv az ez. Ez az arány egyébként mind a rézdrótoknál és mind az alumínium drótoknál beválik.

Ha túl vastag drótot használunk az nem csak csúnya összképet mutat de könnyen el is törhetjük vele a drótozott ágat. Ha túlságosan vékony drótot használunk az egyes ágakhoz akkor meg egyszerűen nem marad a hajlított alakban/irányban az alakítani kívánt ág.

Szín szerint sose világos:

A bonsai drótok rendszerint sötétbarnák vagy vörösréz színűek. Ennek az az oka, hogy ez a színvilág a legkevésbé feltűnő egy bonsai ágrendszerén. Ha világos színű vagy ezüstös vagy alumínium színű drótokat használnánk az láthatóan és nem túl esztétikusan virítana az ágak közt. Ha tetszik, ez a drótozás inkognítója...

Legyen bonsai drót!

Mi az, hogy bonsai drót? A bonsai drótok elméletileg nem különböznek semmiben... vagy mégis? Két féle bonsai drótot különböztetünk meg. Az egyik alumíniumból van a másik meg rézből. Mindkét féle drót lágyított - ami elengedhetetlen. Az alumínium drót a lágyításon kívül egy barnás színt kap eloxálással - annak érdekében, hogy ne virítson az ágakon. Ezeket a drótokat könnyen és jól vágják a bonsai drótvágók és könnyű velük dolgozni lágyságuknak köszönhetően. Ha vetnél egy pillantást kínálatunra vagy éppen bonsai drótot vásárolnál kattints a képre!

Réz drót meg alumínium drót? Melyik mire való?

Ennek a kérdésnek elsősorban esztétikai okai vannak és másodsorban praktikai okai. Esztétikai értelemben a rézdrótok olvadnak bele teljesen a látványba a fenyő és boróka bonsaiok ágain és az alumínium drótok meg általában a lomblevelű bonsaiokhoz használatosak. Praktikusan a rézdrót túl kemény volna a lomblevelű növényekhez és félő, hogy túl sok helyen sebezzük meg vele a lomblevelű fa kérgét.

Réz drót a fenyőkhöz és borókákhoz, az alumínium drót pedig a lomblevelűekhez!

Ez így van. Ez a bevett és bevált leginkább és ennek a választási elvnek lesz a leginkább esztétikus eredménye a bonsai alakítását követően.

TIPP:

HASZNÁLD EZT!

Ha szeretsz yamadorikat nevelni, vagy pre bonsai fákból bonsait alakítani, akkor praktikus segítség lehet ez a bonsai nevelő edény.
Bonsaiok konténerezéséhez tervezték és egyes részei az optimális és egyenletes vízelvezetést teszik lehetővé, a perem külsején futó részek pedig az egyes ágak lehúzásához adnak lehetőséget. A nevelőtál átmérője 280 mm, mélysége pedig 110 mm.

 

 

0 hozzászólás

Új hozzászólás