Marczika Kft.
0
...
Mit tartogat a bonsai kedvelőknek az ősz?
2021.
szept. 18.

Mit tartogat a bonsai kedvelőknek az ősz?

Nekünk bonsaikertészeknek az ősz mindig is a az egyik legelevenebb időszak a téli pihenő előtt. A növények ilyenkorra már beérlelték színes terméseiket és az őszi lombszíneződések csak fokozzák a színkavalkádot a kertben - nem is beszélve például  Chojubai bonsaiokról amik még ilyenkor is hajlamosak bontogatni piros virágaikat. Az ősz egy bonsai kertben a legnyugalmasabb és talán a legingergazdagabb időszak és egyben egy a komótos télre való készülődésre való várakozást is jelent. Ilyenkor már láthatjuk növényeinken milyen eredményt hoztak idei bonsai alakításaink és metszéseink és sok féle növényen (például a fenyő féléken) már ilyenkor látszik a következő év ígérete.

Összeszedtünk pár dolgot, amit ilyenkor az őszi időszakban érdemes lehet megtenni vagy éppen kihagyni annak érdekében, hogy bonsai gyűjteményünk a legjobb állapotban maradhasson és ennek köszönhetően a következő tavasszal a legszebben indulhasson meg vagy éppen a velük való foglalatoskodás élvezetet jelenthessen ne kínlódást. Nézzük sorban mit lehet és mit nem lehet tenni ilyenkor:

Amit lehet:

Fenyők és borókák alakítása ilyenkor?

Ha kellő óvatossággal bánunk növényeinkkel akkor a restyling és a kisebb alakítások és drótozások nem, hogy beleférnek de ugrunk velük előre egyet az időben és tavasszal már eleve úgy hajthat ki a növényünk ahogy az alakítás megkívánja. Amire ehhez szükség lehet az a rézdrót, megfelelő bonsai szerszámok mint például drótvágó és jin fogó, bonsai olló és persze egy jó forgóasztal sem árt ha kéznél van. Persze ilyenkor a borókák esetében a lomb "finiselésébe" nem szoktunk belefogni azaz a lombkoronát nem csipkedjük ki szabályosra ősszel. Ezt érdemes meghagyni tavaszra, hogy egészséges állapotban maradhasson. Amit viszont érdemes ősszel megtenni, hogy a száraz ágaktól, a fényhiányban legyengült belső hajtásoktól megtisztítjuk bonsaiunkat és ha elhanyagolt vagy nagyon lemezes vagy netalán túlmohásodott a kérge egy borókának akkor megtisztítjuk - nehogy abban megbújva teleljenek át az esetleges kártevők a fával együtt.

A fenyő bonsaiok esetében a Japán fehérfenyőknél és fekete fenyőknél a legtöbb esetben ilyenkor már sárgulnak és barnulnak azok a tűlevelek melyektől a fa ilyenkor természetes módon megválik. Ezektől megtisztíthatjuk a lombkoronát - ezzel is lehetőséget teremtve a növénynek, hogy télen is több fény juthasson be a lombkorona és az ágrendszer minden részébe - mert ez télen is fontos az örökzöldeknek.

 

 

Eszközök karbantartása

Az őszi fenyő és boróka alakításokat követően érdemes megtisztítani a gyantás szennyeződéstől a bonsai szerszámokat. Ezt követően az ápolásukhoz és karbantartásukhoz javasolt használni a Crean Mate készséget ami A használatban szennyeződő bonsai ollók és egyéb szerszámok tisztítására és esetleges finom fenésre szolgáló eszköz. Keményebb gumiból készült, felülete csiszolóanyaggal lett bevonva. A csiszoló felület szemcse finomsága a bonsai ollókhoz lett igazítva. Használatának köszönhetően mindig tiszta és éles szerszámokkal tudunk dolgozni - bonsait alakítani és metszeni. Tartsuk mindig tisztán bonsai szerszámainkat!

 

Webshop böngészés, bevásárlólista készítés

Annak aki bonsaiokkal foglalkozik időnként szüksége lehet pár apróságra. Érdemes a tavaszi kiadásokat úgy racionalizálni, hogy apránként szedjük össze már az ősztől a szükséges dolgokat - így könnyebb a tél végével szögreakasztani a kabátot és úgy megkezdeni a bonsaiok kiteleltetését majd, hogy minden készenáll a tavaszra és nem hiányzik hozzá semmi sem (maximum még egy-két újabb bonsai). Így érdemes gondolni bonsai ültetőközegekre, bonsai tálakra és tápanyagokra vagy, ha éppen bővíteni szükséges bonsai szerszám készletünket vagy bonsai drót készletünket.

 

Gyönyörködés

A bonsaiokban való gyönyörködésre mindig szánjunk időt. Elvégre "erre megy ki a játék", hogy lássunk szép bonsai fákat. Hogy reggelente egy jó kávéval vagy teával a kertben vagy inkább este fele egy otthon kialakítot tokonoma - ban az már részlet kérdés de mindig csodáljuk meg őket és fedezzük fel bennük a szépség és a részletek mellett az aktuális évszakot!

 

Amit nem lehet:

Az őszi időszakban ugyan még mindig sokmindent megtehetünk a bonsaiokkal de mindent azért nem lehet ilyenkor már. Hagyni kell, hogy az őszön keresztül a bonsaiok felkészülhessenek a téli pihenésre és ezzel is biztonságosabban telelhessenek majd át a téli hidegekben.

Tápozás

Ezt a kérdést bontsuk most ketté kivételesen. Beszéljünk a beltéri bonsai fákról is és a kültéri bonsai tápozásról is mert különbözik egymástól a kettő. Kezdjük a kültéri bonsaiok tápozásával mert az őszre és a télre vonatkoztatva ez az egyszerűbb: Ne csináljuk. Ilyen egyszerű mert a kültéri bonsaioknak télen nincsen szükségük tápanyagra. A beltéri bonsai fákkal más a helyzet. Azoknak adhatunk az őszi - téli időszakban is tápanyagot de a nyári mennyiség maximum felét - hogy ne hajtsuk túl őket a pihenő idő alatt. Ha valaki nem elégszik meg az olcsóbb általános bonsai tápanyagokkal, hanem a legjobbat akarja adni növényeinek akkor arra egy szó van: Biogold!

Drasztikus metszések

Mindenképpen kerüljük. Az erőteljesebb metszéseket hagyjuk meg tavaszra vagy nyárra de ősszel már inkább ne ejtsünk nagy sebeket a fákon mert egyszerűen nem gyógyul be és forrása lehet nem kívánatos betegségeknek. A finomabb "hajtásfelező" metszések a beltéri bonsaiokon indokoltak lehetnek, ha túl nagy számban hoz hosszú hajtásokat a szobában egy beltéri bonsai de a kültéri bonsaiokat már inkább ne metsszük meg kisebb mértékben sem.

 

Őszi öntözés

Mértékkel és óvatosan. A kültéri bonsaiokat - és különösen a fenyőket és borókákat - már kevesebbet öntözzük mint nyáron. Érjük be azzal, hogy nedves a talaj ne áztassuk át erősen. Minél inkább megválik egy lombhullató a leveleitől ősszel ez annál inkább vonatkozik rá is. Természetesen ilyenkor sem szabad hagyni, hogy kiszáradjon egy fa földlabdája de mérsékeljünk az őszi öntözésen.

 

0 hozzászólás

Új hozzászólás