Marczika Kft.
0
...
Szép mint mindig én nekem - egy őszi shohin bonsai pirosban
2019.
okt. 10.

Szép mint mindig én nekem - egy őszi shohin bonsai pirosban

 

Szép mint mindig én nekem - egy őszi shohin bonsai pirosban és kékben. A nyár után itt az ősz. Bár ebben az évben nehezen akarnak megérkezni a lomblevelű bonsai fák őszi színei, mostanra azért már végre kezdik utólérni az évszakot. Megjöttek a színek. Pirosak, narancsok és sárgák. Meleg színek a hidegbe és változatosság a leveleknek. Ami különösen szép, hogy sok növény ilyenkor nem csak gyönyörű lombozatával de akár terméseivel is díszít - mint például ez az Euonymus alatus (Szárnyas kecskerágó) bonsai. A növényt magvetésről szaporították Japánban és ott is nevelték a jelenlegi állapotára. Mi beültettük egy kellemesebb bonsai tálba, aminek színe minden évszakban jól illik a levélzet színéhez vagy éppen a téli levéltelen és csak termésekkel díszelgő állapotához. Ezen kívül pár éve csak az ágszerkezetét igazgatjuk - hol egy kis drótozással, hol egy kis metszéssel és különösen kedveljük mozgalmas hajlított törzsét.

"Egy shohin bonsai akkor igazán jó shohin bonsai, ha minden évszakban jól mutat."

 

 

Euonymus alatus - egy fel nem fedezett bonsai sztár?

A Szárnyas kecskerágó igazán alkalmas bonsainak. Gondozása egyszerű és nem igényel túl sok törődést. Apró levélzete és apró dekoratív termése a kis méretekben való nevelést is lehetővé teszi. Ha a növény fényes helyen van a kertben és kap bőségesen tápanyagot akkor szinte csak a bonsai ollóra van szükség egyszer-kétszer a nyár folyamán. Ha kimondottan napos helyen tartjuk akkor lesz igazán szép az őszi lombszíne és válik kertünk talán legszebb díszévé.

"Érthetetlen, miért olyan ritka bonsai kiállításokon a kecskerágó. Egy pofonegyszerű növény... és milyen szép!"

Az Euonymus alatus nem egy gyakori növény bonsai kiállításokon. Keveseknek van és kevesek láttak ilyet élőben. Ennek talán az az oka, hogy még nem fedezték fel maguknak eléggé a bonsai gyűjtők - pedig itt van az orrunk előtt (ahogy mondani szokták). Probláma mentes, erős a gyökere és gyorsan fejlődik. Szép mikor tavasszal hajt, szép a virága, korrekten kompakt, nyáron és ősszel nem viccel ha sok árnyalatát kell megmutassa a vöröseknek és bordóknak. Télen is látványos termése játékosan apró, színeivel hívja fel magára a figyelmet.

Még a nyáron készítetünk pár felvételt az aktuális megjelenéséről és türelmetlenül vártuk, hogy mellé tehessük az őszi felvételeket. Megszerettük volna mutatni, milyen a nyári és az őszi lombkorona közötti különbség. Ennek is eljött az ideje és csak azon csodálkozunk azóta, hogy-hogy nem mutattuk még nektek ezt a növényt? Persze aki járt már kertészetünkben, láthatta ezt is a többi kecskerágó bonsaiunkat is melyek szintén japán bonsai nevelés eredményei. Egyik vásárlónk kérdezte egy alkalommal, mi a titka ezeknek a kecskerágóknak? Neki is azt mondtuk, mint amit most leírunk nektek is: Az a titok, hogy nincs titok. Mindent ugyanúgy csinálnk velük mint a többi kültéri lomblevelű bonsai fával. Esetleg annyit tudunk ajánlani, hogy használjatok shohin bonsai szerszámokat a shohinokhoz!

 

0 hozzászólás

Új hozzászólás