Marczika Kft.
0
...
Virágzó tillandsiák - őrült airplant színek
2019.
ápr. 18.

Virágzó tillandsiák - őrült airplant színek

 

Virágzó tillandsiák - őrült airplant színek. Ez az amit már vártunk és ez az ami jellemzi a tavaszt és a nyarat a "tillik" esetében. A téli "kényszerpihenő" után több fényhez jutó növények megszívják magukat élettel és egy kis tápoldatos áztatás után kezdetét veszi a nyári epifita elegancia. Jönnek narancsvörös, piros, lila, sárga, rózsaszín és ciklámen hangulatok a hamvaszöldek mellé és a virágszár végén ülő kalászok a virágzás után is sokáig díszítenek még.

Tillandsia velutina bepirosodva

 

A tillandsia néven ismert dísznövények talán a legkönnyebben tartható egzotikumok közé tartoznak. Tartásuk roppant egyszerű és nem jár semmilyen körülményességgel. Legtöbbjük nem talajlakó, ezért a legkülönfélébb módon rögzíthetőek szinte bárhová. A legtökéletesebb növényi lakásdekoráció föld, kosz és bonyodalom nélkül. Mindössze öntözni kell időnként és fényt biztosítani nekik. A Tillandsiákat térbeli dekorációként is alkalmazhatjuk. Néhány egyedet fellógatva a legmodernebb és a legdekoratívabb installációval dobhatjuk fel lakásunkat virágzó növényekkel. A aggathatóak térbe rendezve bármilyen felületre, akár képkerettel körbevéve, akár csipkefüggönyre. Van aki szabályos növényfalat állít össze belőlük, van aki csak néhány növénnyel komponál. Aggathatóak más szobanövényekre, fikuszokra, pálmákra, stb... Kötözéssel, ragasztással vagy egyszerű kihelyezéssel is elhelyezhetőek. Kerülhetnek átlátszó üvegkaspóba, lapos kerámiatálakba, bonsai tál alátétekbe, szőlőtőkére, vagy bármire ami megtetszik erre a célra. A lényeg az, hogy a növényt tudjuk majd locsolni/permetezni. Mit tegyünk velük? Tegyük fényes helyre. A Tillandsiák szeretik a fényt és jól is fejlődnek ha hozzájutnak. Téli időszakban heti egy-két alkalommal öntözzük, nyáron pedig kétnaponta - naponta. Időnként oldjunk fel Tillandsiáknak való tápoldatot és öntözzük azzal, hogy tápanyagellátásuk megfelelő legyen. Hogyan öntözzük a Tillandsiákat? Ha másként nem megy, permetezgethetjük, spriccelgethetjük kézi vízpermetezővel. Ha van más lehetőség, a legjobb, ha vagy csap alá tartjuk és leöblítjük vízzel, vagy egy percre vízbe mártjuk a növényt. Sokáig nem kapott vizet a növény? Valószínű nincs nagy baj. Pár órára vízbe kell meríteni, hagyni hogy megszívja magát a növény.

 

 

Az alábbi videóban egy összeállítást láthattok éppen virágzó tillandsiákról. Természetesen a teljesség igénye nélkül, hiszen eleve megszámlálhatatlan sok változat létezik és ugyan évtizede bővítjük folyamatosan növényállományunk fajtaválasztékát, ennek ellenére nálunk sincs (még) mindegyikből. Ha tetszett a videó nyomjatok rá egy lájkot és ha még nem iratkoztatok fel Youtube csatornánkra... ;)

0 hozzászólás

Új hozzászólás